• medical@gastro-center.gr
  • Σπ. Σπυρίδη 33-37 - Βόλος
  • Πρωί: ΔΕΥ-ΠΑΡ.: 08:30 - 14:00 | Απόγευμα: ΔΕΥ, ΤΡ, ΠΕ 18:00 - 21:00
Καλέστε μας

24210-27363

Επικοινωνία: Για να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ΕΔΩ

Ωράριο Λειτουργίας

24ωρη pHμετρία

Τι είναι η pH μετρία του οισοφάγου;

Η pH μετρία αποτελεί μια μέθοδο που  καταγράφει το pH στον οισοφάγο σας για να διαπιστώσετε αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η δοκιμασία μπορεί επίσης να γίνει για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα της  φαρμακευτικής  ή χειρουργικής θεραπείας της ΓΟΠΝ.

Τι είναι η οισοφαγική παλινδρόμηση;

Οισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ποσότητα οξέος του στομάχου παλινδρομεί μέσα στον οισοφάγο (το “σωλήνα τροφών” που οδηγεί από το στόμα προς το στομάχι).

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της οισοφαγική παλινδρόμηση;

Ένας εξειδικευμένος μυς, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, που βρίσκεται στα όρια οισοφάγου –  στομάχου  ,  ανοίγει για να επιτρέψει την διέλευση υγρού και στερεού τροφικού περιεχομένου  να περάσει στο στομάχι, κλείνοντας  στη συνέχεια ι. Όταν ο σφιγκτήρας δεν κλείνει ερμητικά, τροφικό περιεχόμενο, οξέα του στομάχου και άλλα πεπτικά υγρά μπορούν να παλινδρομήσουν  πίσω στον οισοφάγο. Όταν συμβαίνει αυτό, η κατάσταση αυτή ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οταν η παλινδρόμηση παρατηρείται σε τακτική βάση, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον οισοφάγο. Η δοκιμασία της pH μετρίας του οισοφάγου μετρά πόσο συχνά το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον κατώτερο  οισοφάγο και πόσο όξινο είναι.

Πώς λειτουργεί η εργασία του οισοφάγου δοκιμή pH;

Ένας  λεπτός, μικρού διαμέτρου σωλήνας με ένα αισθητήρια στην άκρη του διέρχεται απαλά μέσω της ρινικής οδού, στον οισοφάγο και τοποθετείται περίπου 2 εκ. πάνω από το κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Ο σωλήνας στερεώνεται στη μια  πλευρά του προσώπου σας με διαφανή ταινία. Στο άκρο του σωλήνα εξόδου από τη μύτη σας είναι συνδεδεμένο σε ένας  φορητός  καταγραφέας  που φοριέται στη ζώνη σας ή πάνω από τον ώμο σας. Ο ιατρός θα αναθεωρήσει τις οδηγίες παρακολούθησης μαζί σας.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την 24-ωρη δοκιμή pH του οισοφάγου;

    Επτά ημέρες πριν από την περίοδο παρακολούθησης, απαγορεύεται η λήψη  αναστολέων αντλίας πρωτονίων: ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, ραμπεπραζόλη, παντοπραζόλη, esomeprazole, dexlansoprazole.
    Δύο ημέρες (48 ώρες) πριν από την περίοδο παρακολούθησης, απαγορεύεται η λήψη   αναστολέων Η2: ρανιτιδίνη, σιμετιδίνη, φαμοτιδίνη, μετοκλοπραμίδη.
    Έξι ώρες πριν από την περίοδο παρακολούθησης, δεν λαμβάνονται  αντιόξινα (όπως  Gaviscon, Maalox, γάλα Μαγνησίας, Riopan, κ.τ.λ)
    Τέσσερις έως 6 ώρες πριν από το ραντεβού σας, μην τρώτε ή πίνετε

Σημείωση: Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να συνεχίσει τη λήψη ορισμένων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης για να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματική.

Όταν η δοκιμή έχει αρχίσει, τι πρέπει να κάνω ;

Δραστηριότητα: Ακολουθήστε τη συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα σας. Μην μειώνετε  ή αλλάζετε τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Με αυτόν τον τρόπο  τα αποτελέσματα της παρακολούθησης θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.
Σημείωση: Ο εξοπλισμός δεν μπορεί να βραχεί.
Διατροφή: Τρώτε τακτικά γεύματα σ τις συνήθεις ώρες. Αν δεν τρώτε κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το στομάχι σας δεν θα παράγει οξύ, ως συνήθως, και τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν θα είναι ακριβή. Τρώτε τουλάχιστον 2 γεύματα την ημέρα. Τρώτε τροφές που έχουν την τάση να αυξάνουν τα συμπτώματά σας. Μην μασάτε τσίχλα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Ξαπλωμένος: Παραμείνετε όρθιος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην ξαπλώνετε έως ότου πάτε για ύπνο.
Φάρμακα: Συνεχίστε να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Συμπτώματα εγγραφής: Πατήστε το κατάλληλο πλήκτρο εγγραφής σας όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα (όπως συζητήθηκε με τον ιατρό).
Καταγραφή γεγονότων: Καταγράψτε το χρόνο που αρχίσετε ή σταματήσατε  να τρώτε και να πίνετε (οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό βρύσης).
Ασυνήθιστα συμπτώματα ή παρενέργειες. Αν νομίζετε ότι  βιώνετε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή παρενέργειες, καλέστε τον γιατρό σας.

Θα επιστρέψετε  την επόμενη μέρα για να αφαιρεθεί ο σωλήνας. Οι πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή εγγραφής θα περαστούν στον υπολογιστή και τα αποτελέσματα θα αναλυθούν.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης: Συνεχίζετε κανονικά την  διατροφή και τα φάρμακα σας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα αποτελέσματα της μέτρησης  μαζί σας κατά τη διάρκεια του επόμενου προγραμματισμένου ραντεβού σας.